MENY

Forside >Priser >Neshornprisen >Prisbegrunnelse

Prisbegrunnelse

Klassekampens kulturpris Neshornet går i år til Kaj Skagen (f. 1949) for hans selvstendige, kunnskapsrike, originale og modige skribentvirksomhet gjennom en mannsalder. Skagen har hatt et ståsted delvis på sida og i opposisjon til hovedstrømmen i norsk kulturell offentlighet, inspirert av anarkisme, antroposofi, metafysiske problemstillinger og verdikonservatisme. Hans breie lesning, bakgrunn og filosofiske ståsted har vist seg å være svært produktivt i en offentlighet som til tider kan framstå som både trang og konform.

De siste årene har han vært en profilert og allsidig kulturskribent i Dag og Tid, der han har behandlet en rekke temaer, som Michel Houellebecqs forfatterskap, diskusjonen om Ibsenprisen til Peter Handke og flyktningkrisa. Han går inn i viktige debatter med en intellektuell holdning, der han søker etter kunnskap, fakta og ulike syn, som han så analyserer og trekker selvstendige slutninger fra.

I den opphetede Handke-striden påpekte Skagen feillesninger i kritikernes behandling av Handkes tekster. Hans bidrag her og i andre aktuelle saker som flyktningkrisa, der han har hentet inn stemmer fra kontinentet og diskutert realpolitiske utfordringer, er eksempler på hvordan Skagen våger å gå inn i debatter mange unnviker, fordi det kan oppleves som personlig risikabelt. Det er svært betryggende å ha en så modig, klok og kunnskapsrik skribent i norsk offentlighet, en som våger å søke sannheten selv om det koster. Gratulerer!

Neshorn­juryen ved kultur­redaktør Haakon Flemmen, bokredaktør Karin Haugen, musikk­redaktør Olav Østrem, redaksjons­sjef og feature­redaktør Mari Skurdal og ansvarlig redaktør Bjørgulv Braanen.

Forside >Priser >Neshornprisen >Prisbegrunnelse