MENY

Forside >Sakprosa >Bazarovs barn

Bazarovs barn

Omslagsfoto av Bazarovs Barn

«80-åras viktigste bok (…) En atombombe i den politiske og kulturelle debatt. (…) Kjøp den, les den, gråt og knytt nevene.»

Arvid Weber Skjærpe i Ny Tid

«Kaj Skagens ærend er dette: Han vil gjenreise det ytterste høyre fra mellomkrigstidens Europa og reetablere det kultursyn som har ligget nede siden 1945. (…) et illeluktende lass fra den europeiske søppelhaug, fra dens begeistring for Blut und Boden og dens krav om kamp mot den «entartete» kunst.»

Hans Fredrik Dahl i Dagbladet

«Angrepet er solid underbygget. Det er metodisk planlagt. Det er dristig gjennomført. (…) et polemisk vidd som Søren Kierkegaard kunne ha bifalt.»

Odd Solumsmoen i Arbeiderbladet

«En heksedoktors tale (…) Forfatteren reiser nidstang mot all framstegstenkning de siste par hundre år og omkranser den med en tåkesky av kvasifilosofi. (…) Skagens ideer er i slekt med den diffuse, tilbakeskuende, irrasjonelle, kulturpessimistiske, sivilisasjonsfiendtlige, anti-kapitalistiske og anti-materialistiske høyrereaksjon som gikk forut for den egentlige fascisme (…) en nevrotisk misantrops sykejournal. Skagen er en rasende kyklop som har mistet det ene øyet han har, og slår rundt seg i blindt raseri.»

Øystein Rottem i Ny Tid

Kritikk og debatt 1983-84

Forfatteren om boken

Eivind Tjønneland, «Berserkergang mot Bazarov» (2020)

Eivind Myklebust, «Bruduljen om Bazarov» (2017)

Kritikken av «Bazarovs barn», Jahn Thon, Bernhard Ellefsen og Kaja Scherven Mollerin, Nasjonalbiblioteket 5. desember 2017

Debattinnlegg i Vagant (2010)

Omtale i det tyske tidsskriftet «Die Horen» (1991)

Forside >Sakprosa >Bazarovs barn